Door de oplaaiende virusuitbraak kreeg de Landelijke Leaderdag op 2 oktober een ander karakter. LEADER is het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling.
Hieronder de (gekortwiekte) webcast, wil je meer weten, scroll dan verder naar beneden voor 5+1 tips en observaties
Elk jaar organiseert een andere provincie de landelijke bijeenkomst. In 2020 tekende Overijssel voor de organisatie. Mijn rol veranderde in de voorbereiding van “huis, tuin en keuken-dagvoorzitter” in projectleider webcast. Ondanks de vervelende aanleiding liep dat prettig uit de hand. In Ut Huus in Olst bouwden we een mobiele studio. Excursies werden vervangen door filmpjes en tafelgesprekken. Workshops werden verplaatst naar Zoom
1. Lagere drempel = 4x zoveel interesse
De lage drempel werkt. Je hoeft ‘s ochtends niet na te denken over jouw outfit. Je hoeft niet naar Olst te rijden of te treinen. Nee, je brengt de kids naar school, drukt de wasmachine aan en pakt een bak koffie. Hup, YouTube aanslingeren en Thunderbirds are go. De webcast en zoomsessie trokken tijdens de uitzending twee keer zoveel bezoekers als de fysieke bijeenkomst kon herbergen. Voordeel 2: je kunt later terugkijken en dat deden nog eens twee keer een (uitverkocht) huis aan bezoekers.
2. Interactief fiësta
Mensen konden reageren via de app, Twitter en de chatfunctie van YouTube. Ook hebben we “menti’” ingezet: een online enquête. Tijdens de webcast waren er schakelingen met zoomers en twee aanwezigen (er mocht een plukje publiek komen) kregen een rol als luistervink. In de middag waren er drie zoomsessies (over moderne democratische vormen, streekfondsen en de vraag hoe je jongeren in het dorp houdt). Moderator Bas van Dishoeck, een frisse ambtenaar van het moderne soort, fungeerde als verbindingsofficier.
Deze andere vormen van interactie geven de bijeenkomst een andere dynamiek. In een zaal vergt het een dosis lef om te gaan staan, de microfoon te grijpen en een opgewarmde spreker te bevragen. Tijdens de webcast ligt de drempel, alweer, lager om je ook met de inhoud te bemoeien.
3. Investeer in hetgeen je mist
Het plan was om in bussen door Overijssel te crossen en op vier plekken projecten te bezoeken. Zulke zintuiglijke ervaringen zijn onvervangbaar. Niets overtreft zien, ruiken en voelen. Wel hebben we geprobeerd om de sfeer van het (Overijsselse) platteland in de aankleding te stoppen. Dat gebeurde onder leiding van Ard Nijland. De gemiste werkbezoeken compenseerden we met filmpjes waarin we relatief veel Overijssels sfeerbeeld vertoonden. De filmpjes werden gemaakt door SayYeah Media en Bart de Haan . Het filmpje over het Bikepark werd gemaakt door De Draaibank.
4. Lekker profi geeft vertrouwen
We werkten met 5 camera’s, een regisseur, een productieleider, een geluidsman, kortom: een professionele crew. Daardoor was de productiewaarde hoog. Ook organisatorisch werkt dat fijn. Van de duizend dingen die mis kunnen gaan, elimineer je er zo’n negenhonderd door de inhuur van professionals.
5. Groepsgevoel
De werkgroep was relatief groot en bestond uit mensen die niet dagelijks webcasts maken, zeg maar gerust nooit. Met wat hulp werden zij omgevormd tot een fanatieke tv-redactie. Ze regelden studiogasten, hielden contact met de mensen van Ut Huus en ontfermden zich over facilitaire zaken. Ook ontpopten zij zich tot hartstochtelijke decorbouwers, onder de enthousiaste leiding van Ard Nijland. Zo zaagde een werkgroeplid met haar partner de grote letterbakken, die als blikvangers vol in beeld kwamen. Anderen propten hun auto’s vol met kamerplanten, pompoenen, lampen en kaarsen. Al met al zorgt de redactionele productiedruk voor een bijzonder groepsgevoel.
+ 1: Coronaflex
Het programma hebben we vertaald in een flexibel draaiboek. Want vooraf konden we natuurlijk niet weten hoe de coronasituatie zou zijn. De -logische- sleutel: maak de factor mens “schaalbaar”. Afhankelijk van de actuele richtlijnen konden we makkelijk kiezen voor een passend scenario.
- Webcast | veel publiek | live workshops | netwerkborrel
- Webcast | beperkte hoeveelheid publiek (gedelegeerden uit alle Leader-gebieden) | live workshops met [evt] zoomcamera erop
- Webcast | zeer beperkt publiek | online workshops via zoom met sleutelsprekers
- Webcast | geen publiek | uitzending met zoomgesprekken in plaats van tafelgesprekken | beperkte hoeveelheid online workshops
Het werd scenario 3.
Was fantastisch om met Bart te werken. Een hele mooie uitzending gemaakt waarbij Bart de inhoud helemaal voor zijn rekening heeft genomen. Dit werd op een hele natuurlijke manier tijdens de live stream door Bart goed neer gezet. Klasse