Niet weer een podcast hè? Iedereen heeft een podcast tegenwoordig.

Een begrijpelijke reactie. Je komt er inderdaad in om. Na journalisten, goeroes, coaches en andere vocale types kruipen nu ook andere mensen achter de microfoon. Ieder bedrijf of elke organisatie met zendingsdrang wil een podcast.

Niks mis mee, vind ik. Podcasts zijn geweldig! Ze verrijken mijn leven. En als zender kun je een onwijs intieme band ontwikkelen met de ontvangers. Jouw luisteraars zitten in de auto, liggen in bed of zijn aan het koken.

Vervelend is wel dat er steeds meer meuk tussen zit. Te vaak hoor ik twee lui in een afgesloten kamer oeverloos ouwehoeren. Zonder redactie, zonder vorm, zonder harde keuzes: de podcasts-om-vooral-de-boot-maar-niet-te-missen en dat werkt niet volgens mij.

Wil je ook een podcast? Stel jezelf vier vragen

  1. Heb je een celeb van het kaliber Carice van Houten of Willem-Alexander van Oranje-Nassau in huis?
  2. Weet je alles van de geschiedenis van Nagorno-Karabach? Ken je de beste plekjes om een kuifleeuwerik te spotten? Oftewel: zit je in een niche, kun je allesomvattende kennis achter de microfoon krijgen en is de kennisdeler ook nog eens in staat om luisteraars op het puntje van de stoel te houden?
  3. Veroorzaakt jouw stem verslavende asmr-tintelingen bij luisteraars?
  4. Ben je zó grappig dat het een raadsel is waarom jij niet in uitverkochte theaters staat?

Eerlijk antwoorden hè? Bij mij is het vier keer nee.

Het goede nieuws: ook bij vier keer “nee” kun je een toffe podcast maken. Dan moet je wel aan de bak. Dat begint met bezinnen voor het beginnen. Iedereen is een zender geworden, dus moet je meer dan ooit aan de ontvanger denken. Hoe je dat doet? Maak een plaatje in je hoofd van de luisteraar. Houd die luisteraar bij de les. Breng ritme aan, in inhoud en vorm. Denk aan het “what’s in it for me”. En wees beducht voor afhaakmomenten.

En gooi er ook wat boerenverstand tegenaan. Dat werkt altijd goed. In die redactieslag help ik je met liefde. Ook kan ik de technische productie en montage verzorgen. En ik regel toffe extra’s, zoals fijne show notes en smaakvolle muziek.

Zo hielp ik de zusjes Joyce en Maud Heuven met hun podcast. In hun eeuwenoude boerderij bestieren ze een B&B. [Meest gestelde vraag door de gasten: dit is zo’n leuke plek, waarom doen jullie niet mee aan dat tv-programma? Antwoord: hebben ze gedaan, ging onwijs goed.]

Hun idee was….we maken een podcast voor gasten die onderweg zijn naar Luttenberg. Of gasten die er al zijn. Joyce zag haar luisteraars letterlijk voor zich, luisterend in de bedstee , mijmerend uitkijkend over de landerijen. De verhalen zouden die beleving voorzien van context. En als je niet langskomt, bijvoorbeeld omdat je al in Salland woont, dan moet het óók leuk zijn om te luisteren.

Goed plan! Maar het idee heeft redactie nodig. Zonder draaiboekje kletsen met elkaar? Dat gaat de luisteraar niet trekken. Met Joyce houd ik een voorbespreking aan de keukentafel en samen scherpen we het idee aan. Wat is kansrijk? Wie gaan we horen? Moet het zware kost worden, lekker licht of iets ertussenin? Wat zijn leuke rubrieken? Wat moeten de luisteraars terugkrijgen voor hun tijdsinvestering? Hoe lang blijft het leuk?

Kansrijk zijn de prettige stemmen van de zusjes, met hoorbaar nedersaksisch accent. Ik vind het altijd mooi om te horen waar mensen vandaan komen. De interactie tussen de twee is ook fijn. En de plek is gaaf. Het huis wordt de ster van de show, besluiten we.

We bedenken dat we niet de hele tijd in één ruimte moeten blijven en elke aflevering gaan we met een veldrecorder op pad. Het huis moet je horen. Ook vragen we pa Paul om in een bijrol toeristische tips voor bezoekers te delen. We werken met rubriekjes, zwaar en licht. Maud & Joyce pakken de presentatie op in hun natuurlijke rol als gastvrouw. Dat ligt dichtbij ze en voelt goed. We maken een draaiboekje, uiteraard, maar niet te dik. En we besluiten dat we alles in één keer opnemen. Foutjes nemen we op de koop toe want spontaniteit is belangrijk.

Tenslotte vragen we de Luttenbergse muzikant Tije Oortwijn om muziekjes te maken. Ook helpt hij bij de opnames. Tije kent het huis. Goede vrienden van hem hebben hier jarenlang gewoond, met zijn bandje nam hij hier een videoclip op en in de zondagse kamer is hij getrouwd.

Al met al vind ik het een geinige podcast geworden. Ook geïnteresseerd geraakt? Trek me aan de jas!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *