Okay, het wordt dus serieus. Corona grijpt om zich heen. Mensen nemen afstand van elkaar en wachten thuis tot de grip op de virusverspreiding terugkeert. Een groot retraite. Betekent dit dat communicatie ook tijdelijk opdroogt? Nee, dat hoeft niet. Integendeel.
1. Een afgelast congres of festival?
Mocht jouw evenement niet doorgaan , dan kun je teleurgestelde deelnemers het gevoel te geven dat het thema ondanks die afgelasting er nog steeds toe doet. Laat me een filmpje maken met jouw belangrijkste sprekers. Steek mensen een hart onder de riem. Maak een goed interview waarin de ongehoorde expert toch nog zijn of haar boodschap deelt. Toon goede voorbeelden in een warmbloedig YouTube-filmpje. Ga langs met één en dezelfde vraag bij uiteenlopende mensen die er iets moois over kunnen vertellen [*]. Houd het onderwerp op de agenda, juist bij afgelasting.
[*: alleen door en met mensen zonder symptomen en ik ben een keurige jongen, tussendoor was ik uiteraard mijn handen en verwissel ik de plofkap]
2. De prijsuitreiking gaat niet door?
Stel je wilt iemand voor een groot publiek in het zonnetje zetten, hoe lullig is het dan om die waardering helemaal af te gelasten? Alternatief: laat de juryvoorzitter [mits gezond uiteraard] de prijs langsbrengen. Ik kan je laten zien hoe dat gaat. Ook leuk: zie je meteen hoe de mensen wonen. Binnenkijkertjes: altijd mooi bij een portret
3. Werkbezoek gecanceld?
Jammer, dat werkbezoek gaat dus niet door. En er gebeurden daar net prachtige dingen. Idee: laat me een filmpje maken van wie of wat je wilde laten zien. Verspreid het filmpje via een videokanaal. De delegatie kan thuis kijken. No sweat.
4. We gaan nu echt minder vergaderen!
Top! Minstens de helft van de vergaderingen kun je sowieso schrappen. Dat heeft niks met corona te maken. Een vergadering zit vol ruis. De ruis-eliminatiebonus pak je mee als je niet vergadert. In veel vergaderingen wordt louter informatie gedeeld. Kan dat niet slimmer? Natuurlijk, door het verhaal goed te vertellen. En dat lukt meestal niet goed in een vergaderkamertje op maandagmorgen. Een goed gesprek dan? Kan ook anders. Houd een dubbelinterview met een scherpe journalist die zorgen en vragen meeneemt van mensen die niet aan tafel zitten. Waarom zou je mensen “bewust maken van iets superbelangrijks” voor een flapover in een suf zaaltje met een systeemplafond? Wil je jouw mensen echt enthousiasmeren? Doe dat met een goed verhaal, gemaakt door een professionele maker die het kaf van het koren scheidt. Wil je ideeën en zorgen boven water krijgen? Stuur een onbevooroordeeld iemand af op de mensen naar wie je wilt luisteren. Kortom: met een klein beetje professionele hulp kun je véél minder vergaderen.
[zijstap: Wanneer is vergaderen onvermijdelijk? Als je een beslissing moet nemen die in democratische vorm tot stand komt…dàn wel. Goed handjeswassen, elleboogbumpjes doen of videovergaderen. Oh en doe je als baas toch wat je zelf wilt…dan is vergaderen sowieso maar schijn en zonde van de tijd.]
5. Help, hoe lanceer ik nou mijn topproduct?
Okay, die jaarlijkse beurs gaat dus niet door. Jammer want je wilde net een product lanceren. Laten zien, ruiken en voelen hoe goed het is. Stuur mij met dat ding op pad en ik zoek -gezonde- mensen die hun oordeel willen geven. Het is best kansrijk. Als mensen veel thuis op de bank spenderen, elke dag uren aan filetijd winnen, dan hebben ze tijd voor jou. Mits je een goed verhaal hebt, want anders gaan ze liever verder met Peaky Blinders op Netflix hè?
Kortom: het is een tijd om verhalen aan elkaar te vertellen. Ik help je er graag bij.
Hartstikke goed Bart! En weer mooie filmpjes van je gezien.
Goed idee om filmpjes te maken als alternatief voor de afgelaste bijeenkomsten.
Hartelijke groet en succes!
Reinette